Taizé-i Testvériség Gyöngyösorosziban

A gyöngyösoroszi Jó Pásztor Nővérek  nagy kalandja

2015 szeptemberében egy magyar lány látogatott meg minket Gyöngyösorosziban, és tőle hallottunk a taizéi « Kis Testvériség » programról, melynek szervezői a Taizé Testvérek. Ez a lány már régóta ismeri Taizé-t és úgy gondolta, hogy ez a program hasznos lehet nekünk és a falunak is. Felvettük a kapcsolatot a Testvérekkel, hogy információkat kérjünk erről a folyamatról. Így most megosztjuk veletek is, hogy a prograsm célja:

  • Néhány hetes, általában egy hónap alatt, helyi keresztény közösségi tapasztalatot nyújtani fiatal felnőttek egy kis csoportjának.
  • Közösségi és rendszeres imatapasztalatot nyújtani nekik a mindennapokban. Együtt felfedezni Isten Országának jeleit a legkülönbözőbb helyzetekben.
  • Szolidariásban élni a helyi emberekkel, osztozva örömeikben és fájdalmaikban az ingyenes jelenlét és társadalmi elköteleződés által.

Kik azok a fiatalok, akik ezekbe a kis testvériségekbe jönnek?

2-4 fiatal, akik ismerik egymást vagy nem, eljönnek élni egy számukra új környezetbe, talán egy másik országba, egy másik nyelven. Ebben a kapcsolatban tanúságot tesznek a közösségi életről, amelyet a helyi közösségben élnek.

Vállaltuk, hogy befogadjuk ezeket a fiatalokat. A létező helyi lehetőségeket kihasználva foglalkozunk ezzel a kis testvériséggel, általában napi néhány óra reggel és néhány óra délután. Segítjük a folyamatosságot és rendszerességet a feladatokban azért, hogy elmélyítsük a kapcsolatokat, a szétszóródás veszélye nélkül. Lehetővé tesszük a napi háromszori ima ritmusát, elszállásoljuk és ellátjuk a kis testvériséget, gondoskodunk róluk a mindennapokban, figyelmesen szükségleteik, örömeik és nehézségeik iránt, amellyel találkoznak útjukon.

Amikor megismertük ezt a programot, időt szántunk a megkülönböztetésre, hogy tudjuk-e vállalni. Úgy gondoltuk, hogy a Húsvét utáni idő lenne alkamasabb az időjárás miatt is, de a fiatalok akkor nem tudnak jönni. Ők tanulók, és a szabadidejükben tudnak elköteleződni ebben a programban.

Végül 2015. decemberében válaszoltunk a taizé testvéreknek, akik 3 fiatalembert javasoltak nekünk, 2016. február 19 március 20-ig lesznek velünk. Német, spanyol és angol fiúk,  angolul mindnyájan beszélnek. Megbeszéltünk velük különböző szolgálati lehetőségeket a faluban és a szomszéd plébániával. Tudjuk, hogy ez egy nagy kihívás a nyelvet illetően, de reméljük, hogy fordítással nem lesz túl nehéz számukra ez a tapasztalat.

Velük kapcsolatos tervünk, a falusi általános iskolában segítenek a gyerekeknek a német nyelv tanulásában,  énekelnek és sportolnak. Segítenek a hittan csoportokban és megosztják tapasztalataikat a gyöngyösi katolikus iskola tanulóival. Taizé imaórát vezetnek a fiataloknak és a plébánia híveinek.  Reméljük, hogy tudnak majd játszani a gyöngyösoroszi gyerekekkel és fiatalokkal és részt vesznek velünk a falu mindennapi életében. Természetesen naponta háromszor együtt imádkozunk velük és reméljük, hogy időnként a falusi keresztények is velünk tartanak Isten dicséretünkben. Jó idő esetén dolgozhatnak a kertben is és segíthetnek a rossz állapotú házak felújításában.

Várakozva készítettük elő Javier, Stephan és Timothée szobáit, imádkozva, hogy ez a kaland egy kegyelmi idő legyen a fiatalok, a falusi gyerekek és fiatalok, és mindnyájunk számára.

 

Nirmala, Dorothea és Zsuzsa nővérek