Luc Crepy atya Puy-en-Velay-i (Franciaország) püspökké szentelése

Ferenc pápa, Mgr Henri Brincard püspök úr halálát követően, 2015. február 12-én Puy-en-Velay püspökévé nevezte ki Luc Crepy atyát, aki a Jézus és Mária Kongregáció (Eudisták) általános vikáriusa.

Luc_CrepyÉszak Franciaországban született (Lille, 1958. május 12.), egy 7 gyermekes család legidősebb gyermekeként. Keresztény nevelést kapott, szülei nagyon elköteleződöttek a Miasszonyunk Csapatában (Équipes Notre-Dame). Tanulmányait Versailles-ban végezte, itt találkozott az Eudistákkal, akikkel szoros kapcsolatot ápol, és akikhez később csatlakozik

A zöld lencse országában, mi mást is csinálhatna az ember!… Mert 1976–1983 között, Lille, majd Párizs és Bordeaux egyetemein növényi biológiát tanult… ahol az endíviával, az észak-franciák legkedveltebb zöldségével foglalkozott. Doktorált, majd két évre Brazíliába ment. Itt egy agronómiai kutatási központban a zöldbabbal foglalkozott. Egyetemi tanulmányai folyamán foglalkoztatta a papi hivatás kérdése és részt vesz egy megkülönböztetésen és képzésen a Francia Missziónál (la Mission de France).

Franciaországba visszatérve, belépett az Eudistákhoz. 1988-ban a Jézus és Mária Kongregáció (Eudisták) tagja lett és 1989. május 21-én pappá szentelték.
Tanulmányai folyamán morálteológiára specializálódik, és a l’Institut Catholique-nál, Párizsban 20 évig tanít.

Plébános és Brétigny-sur-Orge (Evry egyházmegye) pasztorális felelőse. Azután 1995–2001-ig az Orléans-i Szeminárium rektora. 2001 és 2007 között, Franciaország–Afrika Tartományfőnöke, eudista testvérei szolgálatában. Ezidő alatt, a Francia Férfi Szerzeteskonferencia elnöke. 2005–2007-ig a Fleury-Mérogis Börtön pasztorációjában is részt vesz, mint önkéntes. 2007-ben visszamegy Orléans-ba, második mandátumra a Szeminárium Rektoraként. 2012-ben kongregációja általános vikáriusává választották, így Rómába kerül. Itt különösen Eudes Szent János egyházdoktori elimeréséért dolgozik, és tanít a Pápai Gregorián Egyetemen (Université Pontificale Grégorienne), a papi és szerzetesi élet képzőinak képzésében. 2015. február 12-én, Ferenc pápa Puy-en-Velay püspökévé nevezte ki, beiktatása 2015. április 12-én volt.